Svježi pečeni krompir sa začinima

Svježi-pečeni-krompir-sa-začinima-recept
Svježi pečeni krompir sa začinima

 Vrijeme: 35 min
 Količina: 4 porcije


Potrebni sastojci:

krompira 1 kg
maslinovo ulje 4 kašike
paprika 3 kašičice
biber 1 kašičica
šarena sol 2 kašičice

Recept:
Krompir je omiljeno jelo ljudi širom svijeta. Kao glavno jelo, ili kao prilog, svi vole jesti krumpir. Zato je recept za pečeni krompir toliko važan i obavezan za svakog novopečenog kuhara. Recept za svježi ili stari krompir je jedan, samo za pripremu starog krumpira treba malo više vremena. Svježi krumpir je hit na tržištu početkom ljeta i za to su dva razloga - svježi krompir je vrlo ukusan, a obrada je vrlo brza i jednostavna. To znači da ih novak mora uvrstiti u svoju kuhinju. Idealno za početnike su pire krumpir i krumpir u rerni . Evo ideje kako u bilo kojem trenutku možete napraviti ukusan i zdrav ručak. 

Palačinke sa jogurtom

Seks donosi zdravlje

Prvi korak u receptu za svježi krompir u rerni sa začinima je priprema krompira. Krompir dobro operite. Kad pečete svježi krompir u rerni, nije ih potrebno ljuštiti. Koštica svježeg krompira je vrlo tanka i za njihovu pripremu dovoljno ih je temeljito oprati. Međutim, kada pripremate stare krumpire, morate ih oguliti.
U posudu izlijte oprani krompir. U rano ljeto svježi krompir je često vrlo mali i ne treba ga seći. Kad je krompir čitav, izgledaju još privlačnije. Ali u slučaju da vam je krompir veći, narežite ga na krupne komade - na polovine ili četvrtine. Ako pečete stari krompir nakon što ih očistite, narežite ih na kriške.
Na tavi dodajte maslinovo ulje i sve začine pa promiješajte. Najbolje je to učiniti ručno, tako da začini mogu biti ravnomjerno raspoređeni i aromatizirati svaki krompir. Posuda je spremna za ulazak u rernu, koja se mora prethodno zagrijati na 200 stepeni. Nakon otprilike pola sata, svježi krompir u rerni će poprimiti zlatnu boju i biti će spreman za konzumaciju.
Ako pečete stari krumpir, pokrijte tepsiju aluminijskom folijom i pecite oko pola sata, a zatim uklonite foliju da krumpir lagano porumeni.
Recept za  svježi krompir u rerni sa začinima  je ispunjen!

Napomene:
Zbog začina, ukus ovih svježeg pečenog krompira je  vrlo sličan ukusu  začinjenog krumpira koji se može naći u meniju bilo kojeg restorana. Ali zato što su domaće i svježe, a ne poluproizvodi kao oni u restoranima, puno su ukusniji i naravno puno zdraviji! Ali baš poput začinjenog krumpira, ili  umakanog krumpira  i svježeg krompira sa začinima savršeno je predjelo za čašu hladnog piva u ljeto!

Ako volite krompir u društvu sira, pečeni krompir možete jesti i sa sirom!
PRIJATNO!

Primjedbe

Popularni postovi