NAJUKUSNIJA ČOKOLADNA TORTA

Najukusnija čokoladna torta trebala bi biti sočna, pahuljasta, s bogatim ukusom kakaa i mekom, topljenom kremom u ustima.

Dugo mi je trebalo da pronađem savršen recept, ali trud i eksperimentiranje su bili vrijedni toga. Mogu sa sigurnošću reći da je to najbolji recept(bar zasad) za čokoladnu tortu koju sam probala. Dobra stvar je što su ukusi uravnoteženi, a ne nametljivo čokoladni. Močvar je prozračan i vrlo sočan. Sadrži kvalitetan kakao, a umjesto putera koristi se biljna mast. "Tajna" njegovog prekrasnog ukusa je ta što se dodaje vruća kafa koja probudi kakao i čini njegov ukus vrlo bogat. A najveća mu je prednost što vam ne trebaju nikakvi posebni uređaji - svi se proizvodi miješaju metalnom miješalicom i stavljaju u tepsiju.
najukusnija-čokoladna-torta-recept
Cokoladna torta

A sada malo o čokoladnom musu. Moj ponos 🙂 Nije da sam našla toplu vodu sa njom, ali improvizovala sam bez pridržavanja nijednog recepta i pokazalo se da se dogodilo nešto zaista divno. Ovdje moram priznati da sam s Milkinom kruškom koristila 200g tamne čokolade (min 60% kakaa) i 200 g mliječne čokolade. Znam, znam da se ova marka ne preporučuje zbog ovakvih recepata, ali ovaj novi, sezonski ukus čokolade i kruške, toliko mi se dopao da nisam mogla a da ne pokušam ga uključiti u recept. Gotov mousse je izuzetno lepršav, jer se pored čokolade i vrhnja nalaze i jaja (koja su prošla toplinsku obradu), ali, nemojte mi više odustati, moći ćete pročitati detaljna uputstva u receptu 🙂

Proizvodi u obliku promjera 20 cm *:
180 g brašna
150 g šećera
125 g smeđeg šećera 60 g kakaa
1 i 1/4 žličice sode bikarbone
1 i 1/4 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
2 jaja, sobne temperature
140 ml debelog kefira 
75 ml ulja
140 ml svježe vruće kafe

Zagrejati pećnicu na 180 ° C.
U duboku posudu stavite brašno, obje vrste šećera, kakao, soda bikarbona, prašak za pecivo i sol i dobro izmiješajte.
Jaja, ulje i kefir se izmiješaju i dodaju suvim sastojcima. Sve se dobro miješa.
Na kraju ulijte vruću kafu i mešajte smešu dok ne postane glatka i homogena.
Imajte na umu da je smjesa relativno tekuća, nije poput klasičnog tijesta za kolače / kruh. Zbog toga je sočna nakon pečenja, tako da ne brinite.

Gotova smjesa se izlije u prethodno namašćenu posudu za pečenje kolača. Pecite 40-45 minuta, a vreme varira ovisno o veličini forme i odlučite li ispeći cijelu smjesu odjednom ili u obrocima. Ako koristite obrazac s promjerom od 20 cm, imajte na umu da morate imati dovoljnu visinu, tj. ako su zidovi obrasca niski, morat ćete obratiti pažnju na vrhove. Druga opcija je da na unutrašnju stranu posude za tortu stavite papir za pečenje visine oko 10 cm, kako bi spriječili da se tijesto izlije i pomoglo mu da se visoko i ravnomjerno ispeče.

Jednom kada je marshmallow spreman, ohladite u potpunosti i zatim narežite na 3 jednaka dijela.

* Od navedenih proizvoda dobivaju se 3 smjese promjera 18-20 cm. Napravila sam veći kolač, promjera 24-26 cm, za koji sam napravila dvostruku dozu i ispekla ga dvaput, presjekla svaki dio na pola i dobili smo ukupno 4 komada.

Proizvodi za čokoladni mousse:
400g čokolade (u ovom slučaju 200 g crne i 200 g mliječne)
400 ml slastičarske kreme
3 žumanjka
3 bjelanjka

Čokolada se isječe na sitne komade. Zagrejati kremu do ključanja i preliti preko čokolade. Ostaviti minutu, a potom miješati dok se ne dobije homogena smjesa. Ohladite na sobnu temperaturu, povremeno miješajući da se ne dobije „kora“.
Žumance istucite u vodenoj kupelji i dodajte još toplom čokoladnom ganacheu. Mešajte dok se sve dobro ne sjedini. Budite oprezni pri lomljenju vodene kupelji, voda ne smije dodirivati ​​dno posude za lomljenje jer temperatura postaje previsoka i jaja će kuhati. I ne želimo omlet 🙂 Ganaš hladen
sobnom temperaturom je hladan sat vremena dok nije čvrst i vrlo gust.
Bjelanjke umutite sa prstohvatom soli u vodenoj kupelji (to je opcionalno. Ako ne brinete o tome da koristite svježa jaja, možete to preskočiti).
Mali njihov dio doda se čokoladi i lagano promiješa. U početku može biti teško, jer je ganache tijesan, ali ne brinite, nakon što dodate malo proteina, smjesa će se opustiti. Dodajte protein 2-3 puta i pomešajte silikonskom lopaticom, pazeći da ta smesa ne ispusti i da se zadrži što više vazduha u bjelanjku.
Mousse se čuva u frižideru 30-40 minuta, odnosno dok se ne stvrdne i ne postane prikladno za nanošenje na kolač.

Hleb bez glutena sa kokosovim brašnom

Zašto bismo trebali piti vodu iz kuvanog krompira?

Imajte na umu da što je tamnija čokolada (sa većim procentom kakaa) koju koristite, deblji će biti mousse. U 50:50 crno do mliječno dobivaju se dobri rezultati. Ne bih vam savjetovala da koristite samo mlijeko, jer riskirate da se mousse ne stegne.

Sastavljanje:
Čokoladni kolač postavljen je na pladanj ili postolje za torte. Na njega nanesite dio musa i ravnomjerno ga rasporedite. To je postupak sa ostalim močvarama. Na kraju se cijeli kolač premaže čokoladnim mousseom i ukrasi po želji.
Prekrijte mljevenim orasima, ribanom čokoladom, ili bilo čime što volite. Koristite maštu, to vas neće iznevjeriti.

Varijacije:

Torta od vanilije: za oblik dimenzija 22-24 cm
2 jaja
80 g šećera
1 struk vanilije ili ekstrakt crne žlice
80 g svježeg mlijeka
40 g rastopljenog putera
40 g ulja
120 g brašna
2 g praška za pecivo

Jaja i šećer umutite u tečnu kremu zajedno sa vanilijom.
Mlijeko, ulje i maslac se izmiješaju i dodaju jajima.
Po vrhu prosijte brašno i prašak za pecivo i lagano izmešajte.
Izlijte smjesu u tepsiju obloženu papirom za pečenje i pecite 12-15 minuta ili dok se marshmallow ne napuši kad se dodirne, a kad se provjeri štapom, izađe čist.


Slomljeni čokoladni ganache ili Mount Ganache

Sa tamnom čokoladom:
225g vrhnja
50g tečne glukoze
350g kvalitetne tamne čokolade
450g hladne kreme

Sa bijelom čokoladom:
225g vrhnja
50g glukoze
300g bijele čokolade
450g hladne kreme

Sa mliječnom čokoladom:
225g vrhnja
50g glukoze
400g mliječne čokolade 35%
500g hladne kreme

Sve varijacije šlagnog ganaša slijede istu tehniku ​​kuhanja:
Krema se zagrijava zajedno s glukozom, izlazi sa izlomljenom čokoladom i dobro se miješa dok se potpuno ne otopi.
U toplu ganašu dodaje se hladna tečna krema i sve se tuče ručnim blenderom kako bi se dobila dobra emulzija.
Pripremljeni ganaš prekriven je prozirnom folijom i čuvan u hladnjaku najmanje 12 sati.
Izuzetno je važno držati ga u hladnjaku da se masne ćelije u kremi mogu stegnuti i nakon toga poslužiti kao stabilizator.
Najbolje je pripremiti uveče i koristiti sutradan.

Prije upotrebe tukli mikserom do guste i sjajne kreme, pazeći da se previše ne promiješaju, jer postoji opasnost od prelaska.

****
- U bijeli ganache prije nego što ga pohranite u hladnjak možete dodati 100 g tahinija od orašastih plodova - badema, oraha, lješnjaka za dodatni ukus.
- Prvu količinu vrhnja u bijelom ganašu možete zamijeniti koncentriranim crvenim voćnim pireom po ukusu i boji.
- Ukusi poput cimeta, đumbira, vanilije i male količine alkohola mogu se dodati u mlijeko i crni ganaš.

Primjedbe

Popularni postovi