PROJA RECEPT

Proja - domaći kukuruzni hleb sa sirom

PROJA-RECEPT
Proja

Sastojci:

200 G KUKURUZNOG BRAŠNA (MALO SVIJETLOŽUTO, NAZIVA SE I BIJELO)
200 G PŠENIČNOG BRAŠNA
2 JAJA (CELA)
200 G KISELE PAVLAKE ILI JOGURTA
100 ML ČAŠE BILJNOG ULJA
200 ML MLEKA
1 KAŠIKA SOLI
1 KAŠIKA ŠEĆERA
1 KAŠIKA PRAŠKA ZA PECIVO (ILI SODA BIKARBONA)
250 G BIJELOG SIRA - FETA ILI NEKI DRUGI SIR

Recept je vrlo, vrlo jednostavan: pomiješajte i ispecite sve 🙂

Paprikaš od bamije

Zašto bismo trebali piti vodu iz kuvanog krompira?

Koraci

1 Sir (feta ili neki drugi sir) sitno isjeckati ili izmrviti prstima (2x2 mm).

2 Brašno prosijte, dodajte so, šećer, prašak za pecivo i izmešajte.

3 Jaja malo istucite viljuškom ili mutite dok ne postane glatko (ne dok ne postane pjenasto), dodajte kiselu pavlaku (ili jogurt), pomiješajte, dodajte mlijeko, promiješajte.

4 U brašno dodajte mlečno-jajnu smešu, mešajte dok ne postane glatko, dodajte biljno ulje, izmešajte.

5 To bi trebalo biti tijesto koje, u skladu, podsjeća na tijesto za palačinke, ali malo gušće.

6 U tijesto dodajte sir, lagano miješajte kašikom kako bi se sir ravnomjerno rasporedio.

7 Izlijte testo u kalupe za cupcakes / muffine, ne dosežući 1 cm do ivice forme, jer testo se dobro digne.

8 Pecite na temperaturi od 200 stepeni Celzijusa oko 30 minuta. Vrhovi proje trebaju postati zlatno smeđe boje.

Poslužite:
Poslužite toplo uz supe i jela od mesa i povrća.

Skladištenje: 
Čuva se dobro, oko 3 dana, gotovo bez gubitka ukusa. Samo ohladite, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite na stolu na sobnoj temperaturi.

Primjedbe

Popularni postovi