Kuglof
![]() |
kuglof |
Potrebni sastojci
400 g brašna
5 jaja
10 g soli
40 g šećera
20 g mlijeka
15 g svježeg kvasca
240 g putera, na sobnoj temperaturi
96 g grožđica natopljenih u rakiji
40 grama nasjeckanih badema
Sirup:
250 g vode
220 g šećera
"orahovo ulje":
150 g putera
šećer za mrvice
NAJUKUSNIJA ČOKOLADNA TORTA
Aronija prirodni lijek
Recept
1. U posudi izmiješati brašno, sol, šećer i jaja 5 minuta.
2. Dodajte mleko sobne temperature i usitnjeni kvasac i nastavite miješati još 15 minuta. Tijesto postaje dovoljno gusto i puno.
3. Dok miješate dodajte puter u testo i miješajte još 10-15 minuta. Tijesto će postati vrlo mekano i svilenkasto na dodir.
4. Gotovo tijesto stavite u prikladnu posudu, pokrijte peškirom i ostavite 2 sata.
5. Dodajte naribane grožđice i samljevene orahe. Tijesto dobro izmijesite rukama, vratite u posudu, zamotajte folijom i sve stavite u frižider preko noći.
6. Pripremite 5 oblika za pečenje kolača promjera 10 cm i dubine 8 cm sa rupom u sredini. Lagano ih namažite uljem. Na dnu se može staviti uzorak badema.
7. Tijesto podijelite na 5 jednakih dijelova i stavite u obrazac. Staviti na toplo mesto još 2 sata.
8. Pećnicu prethodno zagrejati na 200C. Pecite kuglof 10 minuta do zlatno smeđe gornje kore. Zatim smanjite temperaturu na 170C i nastavite peći još 15-20 minuta.
9. Gotov kolač ostavite da se potpuno ohladi, a zatim izvadite iz tave.
10. Sirup:
Pomiješajte sve sastojke i dovedite do vrenja. Sipajte u duboku posudu i nekoliko puta uzastopno uronite svaki kolač u vruću tečnost. Zatim prebacite na kuhinjski stalak, ocijedite kapljice i stavite u hladnjak 15 minuta.
11. "Ulje orašastih plodova":
Maslac narežite na kockice, stavite u duboku tavu i držite na vatri dok ne porumeni i ne pojavi se lagana aroma lješnjaka.
Procijedite kroz sitno sito u duboku posudu. Uronite svaki kolač "vruće naopako" u vruće ulje na nekoliko sekundi. Zatim je prebacite na kuhinjski stalak, ostavite da se kapljice ocijede i stavite u hladnjak 2 minute.
12. Svaki kuglof velikodušno pospite šećerom, lagano premažite i premjestite na tanjir za posluživanje.
Čuvati na sobnoj temperaturi, najbolje u zatvorenoj ambalaži.
Primjedbe
Objavi komentar