Piletina s rižom

piletina-s-rižom-recept
Piletina s rižom


Način pripreme: Lako
Vrijeme: 90 min
Količina: 6 porcija

Potrebni sastojci:
pileći bataci 6 komada
pirinča 1 šolja
mrkva 1 komad
luk 1 komad
ulje 5 žlica
biber 1/2 kašičice

Recept:
Piletina s rižom ! Trebamo li objasniti koliko je omiljeno jelo piletina s rižom? Ili kako je klasično jelo piletina s rižom? Piletina s rižom govori sama za sebe! Piletina s rižom prisutna je u svakoj kućnoj kuhinji, piletina s rižom uvijek je prisutna i u restoranima brze hrane. Osim što je omiljen i klasičan, recept za piletinu s rižom je i vrlo jednostavan za pripremu, što ga čini obaveznim za svakog novaka u kuhinji. Svaka domaćica priprema piletinu s rižom i svaka domaćica ima svoj recept. Nudimo recept za piletinu s rižom, za koja ne tvrdimo da je jedini univerzalni recept, ali obećava da je piletina s rižom koju smo dobili kod nas univerzalno ukusna!

Hleb bez glutena sa kokosovim brašnom

Jedini super proizvod koji je dokazao svoje prednosti je majčino mlijeko

Ogulite luk i sitno naseckajte. Ogulite tikvicu, naribajte je i sitno nasjeckajte. U dubokoj tavi zagrejte 3-4 kašike ulja, dodajte sitno sjeckano povrće i pirjajte oko 4-5 minuta, dok ne omekša. Potom dodajte opranu rižu i miješajte nekoliko minuta dok riža ne postane prozirna. Kada kuhate piletinu s rižom, možete koristiti i bijelu i smeđu rižu ako ste ljubitelj zdrave prehrane ili ako više volite ukus smeđe riže. Dodajte jednu kafenu kašiku soli i 1/2 kašike crnog papra i promiješajte.

Dok kuhate rižu za piletinu s rižom, trebalo bi pripremiti i piletinu. Piletinu možete kuhati samo u slanoj vodi, ali je bolje dodati komad celera, šargarepe, luka i peršuna u vodu. Ovo će također pripremiti čorbicu koju možete dodati piletini s rižom tokom pečenja u rerni. Piletinu kuhajte oko 15 minuta, ne dok se potpuno ne skuva, jer joj je još uvijek potrebna termička obrada.

Ulijte rižu u šerpu, na nju rasporedite piletinu i dodajte joj 3 čajne šalice čorbe u kojoj se piletina kuhala, prethodno je procijedite. Pecite piletinu s rižom u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko sat vremena dok voda ne proključa i riža ne skuha.

Primjedbe

Popularni postovi