Posna sarma sa grahom, pirinčem i bulgurom

Posna sarma sa grahom, pirinčem i bulgurom

posna-sarma-recept

Potrebni sastojci:

kiseli kupus 1 kg
grah 1 šalica čaja
bulgur 1/2 šalice čaja
pirinač 1/2 šalice čaja
luk 2 komada
ulje 2/3 šalice čaja
paprika 1 kašičica
biber 1/4 kašičice

Recept:

Svaka porodica ima svoj recept za pravljenje sarme. Najčešće naslijeđenog od bake. To je upravo recept za posnu sarmu od kupusa sa grahom, pirinčem i bulgurom . Pogodan za period božićnog posta, kao i za svečani stol na Badnjak, recept za sarmu od kupusa sa grahom, pirinčem i bulgurom klasični je recept iz domaće zimske kuhinje, koji će se svidjeti svakom ljubitelju domaće nacionalne kuhinje i klasičnog ukusa.

Paprikaš od bamije

Nova metoda za mršavljenje bez dijete

KETOGENA PREHRANA – PUT U DUG I ZDRAV ŽIVOT

Prvi korak u receptu sarme od kupusa sa grahom, rižom i bulgurom je odabir i priprema proizvoda. Da biste postigli kvalitetan rezultat, morate se kladiti na kvalitetne proizvode. Namočite grah nekoliko sati, a zatim kuhajte bez soli.

Operite i namočite bulgur i rižu. Luk sitno nasjeckajte, kontaminirajte sa predviđenom količinom ulja, sipajte luk, kao i bulgur i pirinač ocijeđeni iz vode i dodajte ih u ulje. Pržite dok luk ne omekša. Smjesu prelijte ocijeđenim grahom, dodajte crni biber, oko 1 kašičicu soli i 1 kašičicu vode i kuhajte na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne, miješajući da ne zagori.
Pripremite listove kupusa. Nakon što se smjesa ohladi, zamotajte sarmu. Možete ih rasporediti u pladanj ili u šerpu. Dodajte oko 1 ½ šalice čaja vode. Ako kuhate u loncu, ispod sarme stavite malo kiselog kupusa, a na uređenu sarmu - tanjur koji ćete pritiskati za vrijeme kuhanja. Ako pripremate sarmu u pećnici, poput sarme s posnim kupusom s grahom, rižom i bulgurom na fotografijama, pokrijte posudu aluminijskom folijom i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 40 minuta, konačno uklonite foliju i pecite sarmu oko 5 minuta.
Prije služenja zagrijte preostalo ulje i dodajte crvenu papriku, prelijte ovom smjesom pripremljenu sarmu i poslužite.

Primjedbe

Popularni postovi