Grčke punjene tikvice

grčke-punjene-tikvice

Ovo jelo je jedno od onih koje tipična grčka domaćica pravi kad god se okupi šira porodica, djeca dođu sa fakulteta ili kada ih voljena osoba posjeti. To je ozbiljna komforna hrana, a među onima koji u grčkom umu predstavljaju ideju „majke“ i „porodice“.


Priprema:
30 min
Kuhar:
45 min
Ukupno:
1 h 15 min
Servisi:
4
Prinos:
8 punjenih tikvica


Sastojci

¼ šalice nekuvanog bijelog pirinča
8 tikvica, krajevi obrubljeni
Mlevene govedine od 1 kilograma
4 ljutike, nasjeckane
2 češnja belog luka, sitno nasjeckana
¼ šalice nasjeckane svježe nane
¼ šalice nasjeckanog svježeg peršina
2 kašike maslinovog ulja
sol i mljeveni crni biber po ukusu
3 kašike vode


Avgolemono umak:

2 jaja, odvojeno
4 limuna, sok


Uputstva

Korak 1
Stavite rižu u posudu, prekrijte vodom i ostavite da se namače 1 sat.

Korak 2
Narežite dugu krišku debljine 1/2 sa strane svake tikvice da vam služi kao poklopac; izdubite meso i sjemenke s unutarnje strane tikvica žlicom, ostavljajući ljusku debelu 1/2 inča. Bacite meso ili spremite za drugu upotrebu. Ocijedite i namočenu rižu stavite u posudu. Pomiješajte mljevenu govedinu, ljutiku, bijeli luk, mentu i peršin. Čamce od tikvica napunite smjesom otprilike 3/4; nadjev će se proširiti tijekom kuhanja. Prekrijte tikvice odrezanim kriškama poklopca.

Hleb bez glutena sa kokosovim brašnom

Kada je soda bikarbona dobra za zdravlje

BOLNIČKA VMA DIJETA SKIDA IZMEĐU 7 I 15 KILOGRAMA ZA 2 NEDELJE - EVO ŠTA TAČNO MORATE DA JEDETE

Korak 3
Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri i pospite posudu solju i paprom. Stavite punjene tikvice u tavu, prelijte vodom tikvice, a zatim smanjite vatru na srednje nisku. Pokrijte poklopcem i kuhajte dok tikvice ne omekšaju i meso više ne postane ružičasto, 35 do 40 minuta.

Korak 4
Otprilike 10 minuta prije nego što su tikvice gotove, tucite bjelanjke u posudi električnom smjesom dok se ne stvore kruti vrhovi. Umutiti žumanjke i limunov sok dok se dobro ne sjedine. Izvadite tikvice iz tave, ostavljajući sokove, a tikvice odložite na toplo mjesto. Umešajte otprilike 1/2 tečnosti u tavi u smešu jaja po žlice, a zatim ulijte smešu jaja u tavu sa preostalom tečnošću. Na laganoj vatri kombinirajte sos sa tečnošću za tavu laganim okretanjem tave kako biste promiješali sadržaj; zagrijte sos oko 1 minute da se zgusne toliko da pokrije stražnju stranu žlice. Ne vreti. Tikvice poslužite s umakom od limuna.


Kalorije
Po Porciji: 592 kalorije; proteini 29,1g; ugljeni hidrati 31,8g; masti 40,2g; holesterol 189,5mg; natrijum 160,8mg.

Primjedbe

Popularni postovi